tiistai 19. marraskuuta 2013

12. askel jouluun - DIY Christmas crackers

Englantilaisissa joululehdissä vilahtelee paljon "Christmas crackersit", jotka eivät ole vielä Suomessa kovinkaan iso juttu, enkä ole törmännyt niihin missään kaupoissa. Ne ovat kuitenkin niin hauskan näköisiä, että halusin tehdä meidän perheen joulupöytään samanlaiset :) Sisälle tulee varmastikin meillä joulusuklaata kääreissä. Jos joku tietää näille oikean suomalainen käännöksen, niin saa vinkata :)


 Crackerseihin tarvitsee:
- 1/2 talouspaperirulla/kpl 
(Neljään kappaleeseen menee kaksi kokonaista. Myös wc-rulla sopivat sellaisinaan)
- Valkoista pahvia
- Koristeltua paperia
- Nauhaa
- (Muita mahdollisia koristeita)

Itse käytin siis puolikasta talouspaperin rullaa, jonka ensin päällystin valkoisella pahvilla. Pahvi tuo vähän lisää jämäkkyyttä ja peittää alleen mahdollisen harmaan rullan värin. Sen jälkeen merkkasin ensin koristellulle paperille takapuolelle 4 suoraa viivaa alla olevan kuvan mukaan (punaiset ja ruskeat viivat). Koristeltu paperi oli A4:n kokoinen ja rulla n. 10 cm. 

Punaisten viivoinen väli on siis rullan leveys. Ja punaisen ja ruskean viivan väli puolet rullan (pään) halkaisijasta. Tällöin tuosta salmiakkikuviosta tulee rullan halkaisijan pituinen. Kuva ei ole kylläkään mittakaavassa!


Salmiakkikuvio leikataan pois niin, että ruskean vasemmanpuoleisen viivan vasen puoli taitetaan paperin alapuolella ja oikeanpuoleisen ruskean viivan oikeanpuoleinen paperi taitetaan myös alapuolelle. Sen jälkeen leikataan taitellusta sivusta kolmioita. Itse leikkasin sentin välein sentin kokoisia kolmioita. Tämän jälkeen paperin pitäisi näyttää samalta kuin alla olevassa kuvassa kohdassa 1. Kun paperi aukaistaan, niin paperin pitäisi näyttää samalta kuin kohdassa 2. Kannattaa ensin vaikka kokeilla kuvioiden syntymistä perus tulostuspaperille, niin ei mene koristepaperi hukkaan ja näkee vähän miten kuviot syntyvät ja vaikuttavat :)


Tämän jälkeen rulla asetetaan keskikohtaan ja rullataan paperi rullan päälle. Itse käytin paperin kiinnittämiseen läpinäkyvää teippiä, mutta onnistuu myös esim. liimamalla. Sen jälkeen vielä paperi sidotaan yhteen nauhalla kummastakin päässä niin, että salmiakkikuvion keskikohta menee aikalailla sidoskohtaan. Leikatut salmiakkikohdat auttavat siihen, että paperi asettuu kauniimmin sidoksessa, eikä mene samalla tavalla ryppyy kuin jos niitä ei olisi. Sen jälkeen crackereita voi vielä koristella haluamallaan tavalla ja kirjoittaa vaikkapa jokaisen aterialla olevan nimi jokaisen omaan crackeriin. Myös koristepaperiksi voi laittaa juuri sellaisen paperin, mikä sopii myös kattauksen muihin väreihin :)

Toivottavasti näistä ohjeista oli jotakin hyötyä, jos joku innostuu näitä kokeilemaan! :)

Hauskaa keskiviikkoa kaikille! :) 

Ja hei, jos jollekin tulee mieleen joku jouluun liittyvä postaustoive tai kaipailee ohjetta johonkin ideaan, niin saa heittää tännepäin! :)

Tämä viikko mennään aika kultaisissa merkeissä, vaikkei kaikki liitykään eiliseen kattaukseen ja ensi viikolla on luvassa taas ideoita, joissa on käytetty maanläheisiä värejä ja kuun viimeinen viikko pyhitetään lasten jouluideoille. Silloin meinasin tehdä myös lapsille oman jouluisen kattauksen <3

P.S. Käy tsekkaamassa vuoden 2014 joulublogini osoitteessa http://mysweetxmas.com/

7 kommenttia:

 1. Kaunista.

  Totta on, että koristelu suomessa ei ole vielä sellaista kuin ulkomailla. Itse olen Weisteen edustaja ja meiltä menee koristeita vientiin yli kolmeenkymmeneen maahan. Venäläiset, ranskalaiset, saksalaiset, englantilaiset, portugalilaiset jne... rakastavat suomalaisia koristeita. Toki suomessakin kaupan alan ketjuissa on Weisteen koristeita myynnissä ja tietysti maailman suurimmalla jouluosastolla Tuurissa, mutta silti ulkolaiset näyttelee suurta osuutta myynnistämme. Ulkolaiset osaa nauttia kauniista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin musta tämä näkyy myös eri maiden joulunumeroissakin, joten hienoa kuulla myös alalla toimivalta oma mielipide :) Varmaankin maiden perinteillä ja kulttuureillakin on omat tekijänsä jouluperinteissä :)

   Poista
 2. Kiitos ihanista vinkeistä! Ihanalta näyttää jouluiset kuvat!

  VastaaPoista
 3. Kivoja ideoita taas. Ja hyvältä kuulostaa loppukuun suunnitelmat. Odottelen.

  VastaaPoista
 4. Kauniita :) Oikea käännös "Christmas crackerseille" on varmaankin paukkukaramelli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Paukkukaramelli voisi olla aika kuvaava nimi ainakin :) Jossain olen myös nähnyt, että kyseinen pötkö aukaista niin, että siitä vedetään kummastakin päästä, joten paukku sopisi ainakin siihen yhteyteen :)

   Poista