keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Virkatut tiskirätit

Aika monessa paikassa voi nykyään törmätä virkattuihin tai neulottuihin tiskirätteihin, jotka ovat yleensä tehty joko bambu- tai hamppulangasta. Tietenkin munkin piti ihastuksissani kokeilla omia testirättejä. Kaupan tavalliset korppuliinat ovat välillä niin ällöjä, että oli kiva kokeilla välillä jotain muuta vaihtoehtoa. Ja ovathan nuo käsintehdyt tiskirätit myös paljon kauniimpia kuin tavalliset rätit. 

Langan kävin ostamassa Helsingin Hietalahdenkadulla sijaitsevasta Snurresta, josta saa ehkä maailman parasta palvelua. Apua saa sekä lankojen valintaan, että virkkausohjeisiin. Joten en voi kuin suositella paikkaa kaikille käsitöitä tekeville :)

50g hamppulangasta saa tehtyä kaksi virkattua tiskirättiä. Rätit voisi myös tehdä neulomalla, mutta itsellä pysyy virkkuukoukku huomattavasti paremmin käsissä kuin puikot. Ensimmäinen rätin tein isoäidin neliö -ohjeella ja toisen ohjeella, jonka sain Snurresta.


Isoäidin neliö -ohjeella rätistä tulee tosi kevyt, mutta sillä saa kuitenkin pyyhittyä kaikki roskat pinnoista pois. Tämä rätti on myös käynyt jo kerran pesukoneessa 60 asteessa. Valkoinen ei ehkä ole fiksuin väri tähän tarkoitukseen, mutta ainakin tulee nähtyä kuinka hyvin lika lähtee pesussa puhtaaksi. Ja kyllähän se lähtee! :) Rätin muoto kyllä vähäsen venähtää, jos sitä roikuttaa märkänä koukussa niin kuin itse teen.


Toisella ohjeella rätistä tulee vähän painavampi ja tiivimpi. Itselle valmis kuvio oli kivaa vaihtelua, kun en ole sitä aiemmin kokeillut :) Ensi kerralla pitää vaan tehdä vähän isommalla koukulla. Nyt kuvio on vähän turhan tiivistä ja napakkaa kun virkkasin 1,5 mm koukulla.


Suosittelen kyllä kokeilemaan näiden tekemistä kaikille, joilla virkkuukoukku pysyy käsissä ;) Hamppulangasta tehdyn rätin pitäisi kestää ainakin vuoden käytössä, joten mistään kertakäyttötuotteesta ei ole kyse :) Plussaa myös siitä, että hiukan karkean pinnan ansiosta kuivunut lika lähtee paremmin irti.


Mukavaa keskiviikkoa kaikille! :)

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin on :) Ja kun noita voi tehdä niin monella eri tavalla :)

   Poista
 2. Ovatpas kauniita, sä oot kyllä kätevä emäntä :)

  VastaaPoista
 3. En kuule raskis noita rättinä käyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi ne ei ole kuin lankaa :D Pitäisi ostaa tummempaa lankaa, niin lika ei näkyisi niin helposti :)

   Poista
 4. Kivoja ovat - näin näitä jo aiemmin, mutta neulottuina. Miten nopeasti ne kuivuvat käytön jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hm, en ole kyllä laittanut merkille, kun pöydät tulee pyyhittyä vain pari kolme kertaa päivässä. Tuo ohuempi tietty kuivuu nopeammin kuin paksumpi. Pitääpä kattoo miten nopeesti kuivuvat :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. En mä kyllä ole nenä kiinni rätissä niitä haistellu, mutta lähietäisyydeltä ei ainakaan haise mun nenään :) Toinen räteistä oli viikon käytössä ennen kuin pesin sen ekan kerran eikä se sinä aikana ainakaan alkanut haisemaan :)

   Poista