sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Unelmieni keittiö ilman yläkaappeja

Unelmieni keittiö on tässä:Ja parasta on se, että se löytyy jo kotoani! Kun lähdin suunnittelemaan uutta keittiötä, niin alusta asti oli selvää, että haluan keittiön ilman yläkaappeja ja valkoiset ovet. Lopputuloksesta tuli kyllä parempi kuin uskoinkaan. 

Suurin apu keittiön suunnittelussa oli ehdottomasti Ikean 3D suunnitteluohjelma, joka oli mielestäni ehkä helpoin suunnitteluohjelma netissä. Sen avulla pystyin ensin tekemään pohjapiirrustuksen syöttämieni huonemittojen ja muiden kiinteiden rakenteiden mukaan sekä sen jälkeen rakentamaan keittiön kaluste kerrallaan. Itse keittiötä emme kuitenkaan Ikeasta ostaneet, vaan Keittiö.netistä, jonka laatikostot olivat halvempia. Jos meidän perheessä minä hoidan suunnittelun ja enimmän toteutuksesta, niin mieheni saa hoitaa kaikki juoksevat asiat. Niinpä mieheni lähtikin Keittiö.nettiin mukanaan kuva, jonka olin piirtänyt Ikean suunnitteluohjelman avulla, mutta käyttäen Keittiö.netin kalusteita.

Yleensä keittiöremontissa varataan suunnitteluaika yrityksen kanssa, joka joko suunnittelee tai toimittaa keittiön. Piirtämäni kuva oli kuitenkin kuulema sen verran hyvin suunniteltu, että myyjä teki samantien omalla ohjelmallaan 3D kuvan tulevasta keittiöstä, jossa näkyi kalusteet kodinkoneineen.
Keittiö.netillä on varastossaan kiiltäviä sekä mattavalkoisia ovia, minkä vuoksi meidän kalusteet oli noudettavissa alle viikossa. Meillä oli käytännössä viikossa keittiön kalusteet valmiina noutoon, siitä hetkestä kun asunnolla käytiin ottamassa mittoja. 

Mutta kuten odottaa saattaa, kaikki ei mennyt sitten kuitenkaan ihan putkeen. Ensimmäinen hermoromahduksen paikka tuli, kun näin miten vetolaatikoiden etulevyt oli pakattu tai jätetty pakkaamatta. Kun etulevyt oli saatu kotiin kannettua, niin osassa oli jo naarmuja. Tähän asti olen nähnyt uusien ovien olevan peitettynä sellaisella suojakalvolla, mutta ilmeisesti tuolla niitä ei käytetty. 

Seuraava ongelma olikin hiukan isompi, nimittäin keittiön putket, jotka olivat piilotettu koteloon keskelle seinää, johon keittiön oli tarkoitus tulla. Tarkoituksena oli laittaa tiskialtaan putket juuri tuon kotelon kohdalle, mutta se ei onnistunutkaan, koska putket olivatkin edelleen toiminnassa. Niinpä suunnitelmat menivät uusiksi ja pari kertaa saatiin isäni kanssa pyöritellä laatikostoja, kunnes tultiin siihen tulokseen, että tehdään keittiö vain yhdelle seinälle, eikä tuota päätöstä ole tarvinnut katua. Jouduimme kuitenkin ostamaan pari laatikostoa lisää.

Kolmas ongelma tuli, kun oli aika laittaa kalusteisiin jalat. Olimme nimittäin ostaneet tyhminä jalat Ikeasta siinä toivossa, että säästäisimme niissä rahaa. Jalat eivät tietenkään sopineet kalusteisiin ja taas oli aika soittaa Keittiö.nettiin. Saman ongelman kohtasimme myös kun ostimme aterintelineen Ikeasta, eikä se tietenkään mahtunut sellaisenaan laatikon sisälle, vaan vaati pientä kavennusta.

Kodinkoneet ostimme Kodinkonekauppa.comista, joten niitä emme nähneet ennen kuin ne tulivat perille. Yksi syy Keittiö.netin valintaan oli myös se, että Kodinkonekauppa.comista ostamamme Electroluxin kodinkoneet sopivat kalusteisiin. Verkkokaupasta ostetut kodinkoneet tulivat huomattavasti halvemmiksi kuin kaupasta ostetut. Verkkokaupasta ostamaamme pakettiin kuului jääkaappi, uuni, liesi ja pesukone.
Jokaisessa kodissahan pitää olla jotain kivaa ja vähän kalliimpaa ja meidän keittiön liesituuletin on kyllä yksi sellainen. En tosiaan halunnut mitään 200 euron liesituuletinta, joka ei olisi istunut millään lailla keittiön tyyliin, vaan jotain mikä oikeasti sopii. Nyt liesituuletin on keittiön huomiopiste ja tuo tilaan hiukan teollista tai kovaa näköä kodinkoneiden kanssa. Ehkä englanninkielinen "industrial style" kertoo enemmän. Liesituuletin on Elican Elektra 80 eli siis 80cm leveä. Samaa mallia saa myös 55 cm leveänä.

Liesituulettimen myötä myös hyllyjen ja koukkujen tyyli oli selvää. Ikeasta ostetut ruostumattomasta teräksestä tehdyt hyllyt ja koukut ovat samaa tyyliä liesituulettimen kanssa. Ikeasta löytyi myös vesihana sekoittimella sekä pyöreä allas. Myös muut kipot ja kupit on ostettu samaisesta paikasta. 
Aiemmissa asunnoissa meillä on aina ollut laminaattitaso, mutta nyt halusin kokeilla puutasoa ja löysinkin Bauhausista tason, jonka vielä käsittelin valkoisen öljyllä. Pinnasta ei tullut aivan niin vaalea kuin halusin, mutta muuten tykkään tasosta kovasti. Puutason ainoa huono puoli laminaattiin verrattuna on se, että siihen tulee tosi helposti jälkiä, joten tasoa joutuu hiomaan ja öljyämään uudelleen tulevaisuudessa.
Ja sitten keittiön seinä. Kiitos isälleni, jonka ammatin kautta olen hurahtanut itse kokeilemaan eri maaleja. Edellisessä omistusasunnossa kokeilin Tikkurilan Tunto Karheaa makuuhuoneen seinään ja nyt oli vuorossa Tunto Hieno (väri V479 zirkoni), jolla saa tehtyä vaikka minkälaista pintaa. Keittiön seinän pinnan sain aikaan tapettilastilla, jolla levitin maalia runsaasti seinälle ja sen jälkeen muotoilin siitä kuvioita. Myöhemmin olen maalannut seinän vielä samanvärisellä Luja-maalilla, joka on tarkoitettu märkätiloihin ja sen vuoksi soveltuu myös keittiön seinälle. 

Vaikka kaikki keittiön laatikostot ja uunikaappi on samalla seinälle, niin silti keittiö toimii uskomattoman hyvin. Ja vaikka reunimmaisten kalusteiden välillä on melkein 4 metriä väliä, niin mielummin kyllä kävelen sen kuin edes kuvittelisin keittiöön yläkaappeja. Ja vaikkei ehkä uskoisi, niin meidän kaikki astiat mahtuvat myös laatikostoihin. Ainoastaan hienoimmat astiat on laitettu erilliseen vitriinikaappiin. Ratkaisu poisti myös yhden sisustusongelman eli tv-tason sijoittamisen, koska nyt keittiön taso toimii myös tv-tasona. 
Minua inspiroiduista keittiöistä löytyy kuvia googlettamalla "industrial style" ja "kitchen without overhead cupboards" tai ihan suomeksi "keittiö ilman yläkaappeja".


                 Ja hyvää isänpäivää jokaiselle isälle! Varsinkin omalle isälleni, joka auttaa aina kun pystyy ja miehelleni, jonka kanssa saan asua tässä ihanassa kodissa!

2 kommenttia:

 1. Aivan ihana keittiö. Lähdin etsiskelemään keittiöitä ilman yläkaappeja ja tämä tuli esille.
  Yläkaapit ovat epäkäytännöllisiä, hankalia sekä lapsille että ikäihmisille. Hyväksyisin kaapin tai hyllyn, johon ylettyy vain käsiä ojentamalla.
  Hieno toteutus teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MLM! Tuo on kyllä totta että yläkaapit voivat olla epäkäytännöllisiä lapsille ja ikäihmisille ja varsinkin vielä ne ylimmät hyllyt. Meidän keittiössä huono puoli tosin on se, että varsinkin pienempi lapsi on kaivelemassa jauhopusseja tuon tuosta, mutta ehkä se on vain pienen pieni haitta :)

   Poista