keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Jouluiset nekut

Kokeilin eilin tehdä jouluisia nekkuja, jotka maustetaan piparkakkumausteella. Yleensähän nekut kai tunnetaan suipoista muodoista tikun päissä, mutta nyt kokeilin nekkuja konvehteina.



Tässä on Leivotaan-lehden (numero 6/2013) Nekku-ohje, jolla nekut tein

1dl sokeria
1dl fariinisokeri
2dl vaaleaa siirappia
2dl kuohukermaa
2rkl voita

Piparkakkunekkut maustetaan vielä

1-2tl piparkakkumaustetta
(1/2dl mantelirouhetta)

Sokeri, fariinisokeri, siirappi, kuohukerma ja voi sekoitetaan korkeassa kattilassa. Seos keitetään 123-130 asteiseksi riippuen miten kovia nekkuista halutaan. Mitä korkeampi lämpötila, sitä kovempia nekuista siis tulee. Konvehtivuodat asetetaan pellille. Kun lämpötila on oikea, otetaan seos levyltä ja sekoitetaan siihen piparkakkumauste mukaan. Lopuksi kaadetaan massa konvehtivuokiin ja annetaan nekkujen jäähtyä. Nekkuja tulisi säilyttää ilmatiiviissä purkissa viileässä.

Lämpötilan seuranta on helpointa lämpömittarilla, mutta jos ei omista lämpömittaria, niin oikean lämpötilan voi kokeilla myös kovettumistestilla. Nekkumassa on silloin sopivaa, kun pisaran massaa tiputtaa kylmään veteen ja pisaran pystyyn tämän jälkeen muotoilemaan palloksi. Itse jätin massan 125 asteiseksi, jolloin nekuista ei tullut kovia vaan enemmänkin toffeemaisia eli sellaisia veyviä ja pehmeitä.

Näistä tuli kyllä niin hyviä, että varmaankin joku onnellinen sukulainen saa näitä myös lahjaksi! ;) Ellei meidän perhe ehdi ennen joulua popsimaan kaikkia omaan napaan :D

Mukavaa keskiviikkoa!

P.S. Käy tsekkaamassa uusi joulublogini osoitteessa http://mysweetxmas.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti