sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Berliinin joulumarkkinat

Meidän perhe ehti viikonloppuna jo pyörähtämään tänne Berliiniin. Tultiin koko perhe kiertelemään täällä joulumarkkinoita ja vähäsen muitakin nähtävyyksiä. Pakko kyllä vaan todeta, että esimerkiksi Kööpenhamina olisi ollut paljon parempi matkakohde pienten lasten kanssa matkustaville. Mutta kyllä meillä on täälläkin ollut hauskaa perheenä..Ehdittiin siis käymään Potsdamerplatzin, Gendarmenmarktin ja Alexanderplatzin joulumarkkinoilla. Ensimmäinen oli aivan meidän hotellin vieressä ja se oli ehkä eniten sellainen, missä mahtui liikkumaan lasten kanssa rattailla. Kaikilla joulumarkkinoilla oli aika sama valikoima, mutta tietty tunnelma oli vähän erilainen ja kojutkin ehkä vähän erilaisia. 

Alexanderplatzin joulumarkkinoiden pitäisi olla lapsille parhaat, mutta mä en kyllä menisi sinne enää uudestaan, vaikka maksettaisiin. Paikka oli aivan täynnä ihmisiä, kenelläkään ei ollut minkäänlaisia käytöstapoja ja eteenpäin pääsi vain, jos käyttäytyi kuten paikalliset eli tunkemalla ja ajamalla muut yli. Meno oli vähän kuin jossain villissä viidakossa, jossa vahvin selviytyy ;) Joten mä suosittelen sinne menemistä vain silloin kuin on valmis tulemaan tönityksi ja on itse valmis jyrämään muut!

Kaupungista kyllä huomaa hyvin myös sen historian. Ainakin vanhan Itä-Saksan puolella huomaa hyvin, kun siellä täällä on yksi kaksi vanhaa rakennusta ja niiden viereen on rakennettu pommituksissa tuhoutuneiden rakennusten tilalle uusia betonilaatikoita. Muutenkin juuri tärkeillä historiallisilla paikoilla on historia tosi selkeästi esillä erilaisia tauluilla. 

Mä luulen, että meidän perheen Berliinin matkat olivat tässä. Kohta pakataankin laukut ja palataan takaisin Koti-Suomeen :)

Mukavaa sunnuntaina kaikille! :)

P.S. Eilisen radiohaastattelu on kuunneltavissa myös Yle Areenassa Radion puolella YleX Viikonlopussa ;)

P.S.S. Käy tsekkaamassa uusi joulublogini osoitteessa http://mysweetxmas.com/

16 kommenttia:

 1. Hei! Juu Saksa on aika kova jouluilemaan, pari tuttua asuu Saksassa. Berliini jakaa mielipiteet, se on erään tuttuni lempikohde , mutta useimpien olen kuullut sanovan sitä vähän karkeaksi, uimarannan pukukoppikin voi olla vahvaa betonia :) ja sitä rataa.
  Kiva tuo radiojuttu ;)
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulu kyllä näkyi vahvasti siellä ja kyllä Gendarmenmarktin joulumarkkinoillakin tunnelma oli ihana. Itä-Saksan puolella juurikin noita betonilaatikoita näkyi hyvinkin paljon, eikä ne ehkä omaan silmään ole juurikaan kauniita :/

   Poista
 2. Kurjaa ettei Berliini antanut parastaan, itse olimme siellä myös vasta alkuviikosta. Berliini jakaa mielipiteitä, se ei ihstoriaa rakastavalle ole mikään unelmapaikka, repivät aivan kaiken vanhan pois, mutta muuten pidimme kyllä.

  Länsipuolella markkinat olivat aivan ihanat, cityn markkinoilla kävimme kun olivat hotellin vieressä ja tietysti kun on kaksi aikuista eikä lapsia niin ihan erilainen mielikuvakin jää. Muuten kävimme kiertoajelun ohellla hotellin "takapihalla" olleessa eläintarhassa (ihan mahtava kokemus vaikka Bao Bao olikin nukkunut pois) ja KaDeWe on tietysti aina elämys, etenkin talvipuutarha.

  Mielipiteitä jakava kaupunki, kurjaa jos kaupungista jäi huono maku suuhun. Ylipäätään on kurjaa jos jostain reissuta jää huono maku suuhun, niitä reissuja kun on yleensä odottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä meillekin olisi jäänyt vähän erilainen kuva kaupungista, jos olisimme kerenneet käydä myös länsipuolella. Lasten kanssa päivässä ei vain ehtinyt nähdä kaikkea ja suuntasimmekin sinne, missä luulimme olevan parhaimmat paikat lapsille. Jos olisimme olleet myös koko sunnuntain reissussa, niin olisimme varmastikin käyneet myös samoilla paikoillakin kuin tekin :)

   Eikä koko kaupungista onneksi jäänyt niin huono kuva, mutta ei kaupunki kuitenkaan niin lumoava ollut, että sinne palaisimme :)

   Poista
 3. Oi ihanat kuvat! Me kävimme myös Berliinissä lasten kanssa ja tykättiin kovasti. Ehdin postata vasta Charlottenburgin joulumarkkinat, mutta laitan piakkoin lisää. :) Missä oli tuo betonikuutioviidakko? Se näyttää hauskalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Charlotteburgin joulumarkkinat näyttivät kyllä kauniilta, kun niiden ohi ajettiin hotellille päin, mutta ei harmikseni kuitenkaan ehditty siellä käymään. Luulen kanssa, että silläkin on vähän merkitystä, mihin aikaan siellä joulumarkkinoilla käy ja ehkä lauantaina illasta ei ole paras aika mennä paikallistenkin suosimaan paikkaan. Mutta onpahan taas opittu vähän lisää erilaisista kulttuureista ja paikallisista tavoista :D

   Poista
 4. Ihana kuva tuo ensimmäinen, todella suloinen. Harmi, kun Berliinistä jäi tuollainen kuva, ikävää, ettei rynnijöillä joulumieltä riittänyt. Kun me oltiin joulumarkkinoilla Köln-Bonn-Dusseldorf jäi vain positiiviisia fiiliksiä muista joulumarkkinoilla vierailijoista ja koko reissusta. Koska silloin olin eka kertaa lapsen kanssa kahdestaan reissussa, ehkä oli sit fiilis että apua mitäköhän tästä tulee ja olin sitten lopulta positiivisesti yllättynyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ehkä ongelmana on se, että ollaan niin totuttu muissa maissa, että lapset ja rattailla kulkevat otetaan huomioon ja sen jälkeen, kun matkustetaan maahan, jossa kyseiset ryhmät jätetään jalkoihin, niin ehkä se ei anna meille kovin hyvää kuvaa kyseisestä kulttuurista ja käytöstavoista. Onneksi kuitenkin kahden ensimmäisen joulumarkkinapaikan kanssa samaa ongelmaa taas ei ollut ja kaikki sujui hyvin.

   Poista
 5. Ihania tunnelmia! Minäkin haaveilen joskus pääseväni kunnon joulumarkkinoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulumarkkinat ovat kyllä yleisesti ottaen ihania! :) Toivottavasti sun haave toteutuu joskus :)

   Poista
 6. Harmi, ettette pitäneet Berliinistä :( Minusta se on niin kiva kaupunki. Toisaalta en ole siellä joulumarkkinoilla ryysinyt tai lasten kanssa matkannut. Ensi kerralla sitten jonnekin muualle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuin mieheni sanoi:" Berliinissä ei ole mitään vikaa, mutta berliiniläiset voisivat muuttaa jonnekin muualle" :D :D Ehkä meillekin olisi jäänyt vähän erilainen kuva kaupungista, jos oltaisiin skipattu viimeinen joulumarkkina-alue ja suunnattu vaikka Charlotteburgin joulumarkkinoille :) Toisaalta aina pitää olla kiitollinen ja iloinen, että on mahdollisuus matkustaa ja tutustua uusiin kulttuureihin :) Ja pianhan seuraava matka taas tulee :)

   Poista
 7. Uusi lukija ilmoittautuu :) Löysin blogiisi monen klikkailun kautta ja oli hauska huomata kuinka samanlaisista jutuista olemme inspiroituneet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Mari! Kiva, kun jätit viestiä niin löysin sunkin blogiin ja meillä on kyllä tosi paljon samanlaisia mielenkiinnon kohteita!

   Poista
 8. ihania kuvia, lapsissa on paljon samaa näköä kuin sinussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo, ei vissiin lapsista voi olla huomaamatta että ovat mun lapsia :D Samalla ne on myös ihan isänsä näköisiä :) Ja sisarukset ovat vielä keskenäänkin ihan samannäköisiä kun vertaa lasten kuvia samanikäisinä <3

   Poista