lauantai 15. kesäkuuta 2013

Lasten New York

Loma New Yorkissa alkaa olemaan loppupuolella. Huomenna lauantaina vietetään vielä päivä täällä ja illalla aloitetaan vihdoinkin matka kohti rakasta kotimaata Suomea. Kahden viikon loma on ollut oikeastaan ihan täydellisen pituinen; kaikkea on keretty kokemaan sopivasti, nähtävyyksiä ei ole tarvinnut juostu läpi ja toisaalta nyt on jo kiva palata takaisin kotiin. Matka on kyllä ollut tosi antoisa ja olen tosi ylpeä lapsistani, jotka ovat kuin vanhoja maailmanmatkaajia. 

New Yorkia ei ehkä pidetä mitenkään lasten ykkösmatkakohteena, mutta meidän matka on kyllä ehdottomasti osoittanut sen, että myös lapset viihtyvät täällä ja tekemistä löytyy. Sen vuoksi teenkin tämän postauksen ihan vain lasten näkövinkkelistä. Itse liikuttiin vain Manhattanilla, joten kaikki liikkeetkin ja museot löytyvät samaiselta alueelta.

Jokainen lapsihan rakastaa leluja ja jos uusia leluja mielii saada, niin vanhemmat kannattaa houkutella johonkin näistä liikkeistä; Toys r us, Disney Store, FAO Schwarz, Built a Bear Workshop tai American Girl.

Toys r us ja Disney Store sijaitsevat aivan Times Squaren ytimessä. Toys r us - liike muistuttaa kokoluokaltaan lähinnä Stockmannia, mutta on hintaluokaltaan paljon halvempi kuin Suomen lelukaupat. Lelukaupan sisältä löytyy myös maailmanpyörä, johon voi olla pitkät jonot alkuillasta. Liikkeeseen ja sen neljään kerrokseen kannattaakin suunnata päivällä tai myöhäisillasta. Disney Store sijaitsee ihan Toys r us -liikkeen vieressä, mutta on huomattavasti pienempi kuin Toys r us . Toki kahden kerroksen liikkeestä löytyy jokaiselle Disney-fanille jotain kynistä prinsessamekkoihin ja pehmoleluista paitoihin. Myös täällä lelujen hinnat ovat alhaisempia kuin Suomessa.

Yhdysvaltojen vanhin lelukauppa FAO Schwarz -liike taas löytyy Viideltä Avenuelta (Fifth Avenue) läheltä Central Parkia. Paikasta löytyy varmasti leluja, joita ei löydä Suomesta. Meidän huomio kiinnittyi jättiläiskokoisiin pehmokoiriin, joita en jaksanut edes kantaa :D Voi, että kun sellaisen olisikin saanut tungettua matkalaukkuun tai kuljetettua rahtina Suomeen :) Myymälästä löytyy myös suuri karkkiosasto, jonne me karkinnälkäiset tietysti eksyimme. Karkkeja ei täällä kannata muuten hirveästi napostella, jos ei ole yhtään ylimääräistä, ovat nimittäin hinnaltaan huomattavasti Suomen hintoja kalliimpia. Jos haluaa oman persoonallisen nallen, kannattaa suunnata Build a Bear Workshoppiin, jossa saa luoda aivan omanlaisensa nallen. Liike sijaitsee Viidennellä Avenuella, 46. ja 47. poikkikadun välissä. Ensin valitaan tyhjä nalle, joka voi olla esimerkiksi pieni ja ruskea tai niin kuin poikani valitsi Paavo Pesusienen. Sen jälkeen nallen "runko" viedään täytettäväksi ja nallen sisälle laitetaan pehmosydän ja nalle parsitaan kiinni. Nallen sisälle saa myös napin, josta kuuluu painettaessa haluttu laulu. Kun nalle on täytetty ja parsittu, sille voi valita sadoista eri vaihtoehdoista halutunlaisen paidan, housut, kengät ja asusteen. Ja niin oma, yksilöllinen nalle on valmis. Oman nallen luominen ei ole ilmaista, mutta toisaalta ainakin nalle on omistajallensa mieluinen. 


Tytöille ja nukeille löytyy myös oma paikka; American Girl, josta löytyy samaisen merkin nukkeja ja niille kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Meiltä liike jäi käymättä, mutta jos paikan ostoskasseja bongailee kaupungilla, voi olla varma, että liike on pikkutyttöjen mieleen. Liike sijaitsee myös Viidennellä Avenuella ja 49. kadun kulmassa.

Jos sää suosii, kannattaa ehdottomasti suunnistaa Central Parkiin, josta löytyy sekä Central Park Zoo, että leikkipuistoja. Eläinpuisto ei ole kovinkaan iso, mutta siellä saa kuitenkin kevyesti kulumaan parikin tuntia ihmettelemällä kilpikonnia, lintueläimiä, pandakarhuja, pingviinejä, jääkarhua sekä merileijonia. Lapsille on myös oma pieni eläintarha, josta löytyy mm. lampaita. Eläinpuiston yhteydessä on myös pieni kahvila, jos jano tai pieni nälkä iskee.
Eläinpuistosta 300 metriä länteen päin löytyy todella iso leikkikenttä Heckscher Playground, jossa lapsille löytyy varmasti tilaa temmeltää ja leikkiä. Leikkikentältä löytyy kiipeilytelineitä, hiekkalaatikoita, liukumäkiä ja kiikkuja. Ja jos on todella iso leikkikenttä, niin on myös todella paljon lapsia. 


Jos taas taivaalta tulee vettä kuin ämpäristä kaataessa, kannattaa suunnata muutamankiin kohteeseen. Ihan ykkönen on Children´s museum of Manhattan. Lasten sisäleikkipuisto muistuttaa vähän meidän Hoplopia, muttei kuitenkaan. Neljästä eri kerroksesta löytyy niin tutkittavaa kuin opittavaa. Ensimmäisessä kerroksessa opetetaan lapselle leikin kautta terveellisiä elämäntapoja. Toisessa kerroksessa leikitään yhdessä Seikkailija Doran kanssa. Kolmannessa ja neljännessä kerroksessa on erilaisia työpajoja, jotka opettavat lapsille erilaisia taitoja. Meidän lapset viihtyivät paikassa kevyesti parisen tuntia ja jos nälkä ei olisi iskenyt kesken, olisivat varmasti olleet paljon pitempääkin. Meidän perheeltä monta peukkua tälle paikalle!


Poikien ja varsinkin vähän vanhempien poikien kannattaa suunnistaa the Intrepid Sea, Air & Space Museumiin, joka on rakennettu toisessa maailmasodassa palveleen lentotukialus USS Interpid ympärille tai käytännössä eri kansille. Yläkannelta löytyy paljon erilaisia Yhdysvaltojen armeijan helikoptereita, alakansilta löytyy historian havinaa toisesta maailmansodasta ja alakerrasta kahvila sekä alkuperäiseen kuntoon jätettyjä makuupunkkia, keittiöitä ja oleskelutiloja. Museosta huokuu kyllä todellinen isänmaallisuus ja uskollisuus omaa isänmaata kohti. Kapteenin kannella törmäsimme myös laivalla palvelleeseen sotilaaseen, joka esitteli meille kapteenin koppia. Museosta löytyy myös erilaisia simulaattoreita sekä sukellusvene. Aivan ehdoton paikka kaikille pojille ja isille.
Sateisena päivänä ihmettelemistä löytyy myös New Yorkin luonnonhistoriallisesta museosta, josta löytyy erittäin vaikuttava vedenalaisen maailman museo-osio sekä isompia nisäkkäitä. Museosta löytyy mm. oikeankokoisen sinivalaan mallinnus, joka ei varmasti jää keneltäkään huomaamatta.  Museossa on erittäin hyvin esillä luonnon monimuotoisuus niin kasvien kuin eläintenkin suhteen. Yleisesti ottaen lasten kanssa on helppo matkustaa New Yorkissa. Vaikka kadut ja liikkeet ovat ruuhkaisia, rattailla pääsee kyllä eteenpäin ja liikkeisiin sekä kauppoihin mennessä joku tulee varmasti auttamaan oven kanssa. Jos lapset ovat kovia maidonjuojia, ei sekään ole tässä kaupungissa ongelma. Jokaisessa ravintolassa ja kaupassa, jossa kävimme, löytyi joko rasvatonta tai tavallista maitoa. Jos vielä pakkaa laukkuun pillejä, ei haittaa ollenkaan, vaikka maito tarjoiltaisiin joskus isosta lasista. 

Ehkä ainoa asia, minkä eteen saa tehdä töitä on terveellisen ruuan löytäminen. Ranskalaisia ja hampurilaisia löytyy kyllä joka nurkasta, mutta hedelmäkippoja sitäkin vähemmän. Kaduilla kyllä myydään hedelmiä, mutta me jätettiin ne ihan suosiolla välistä. Melkein joka korttelista löytyy kylläkin Duane Reade, joka on paikallinen "apteekkiketju". Karkki- ja limuhyllyjen vierestä löytyy myös ihan oikeitakin terveys-/lapsille suunnattuja tuotteita :D

Ja mitä tulee muuten New Yorkin herkkuihin. Voi nam, niitä riittää valitettavasti tässä kaupungissa. Ja ne vaativat jo oman postauksensa ;)


Hyvää viikonloppua kaikille! 


Tämä menee nyt nauttimaan viimeisestä hotelliyöstä ja -aamiaisesta ja sen jälkeen on vuorossa pakkailua ja pientä kierrosta vielä Times Squarella. Palaillaan! :)

2 kommenttia: